2 коментарaДобави коментар »

Първите коментари отгоре

DeniP

DeniP11.02.2017, 12:28:04 ч.

Съветвам те да прегледаш различните тревожни разстройства. (Примерно потърси в Гугъл за "тревожни разстройства" или, още по-добре, ако знаеш английски, "anxiety disorder".

Напомня ми малко на обсесивно-компулсивното разстройство, obsessive compulsive disorder (OCD).

Така някои например (които имат бебе) биват тормозени от мисълта, че могат (някак си ;) ) внезапно да си хвърлят бебето през прозореца/терасата, когато са до такъв. Това са нормални неща.

Решението е да не опитваш да ги контролираш, а да ги приемеш. НЕ МОЖЕШ да спреш мислите. А това искаш според заглавието на писанието ти. Точно това е проблемът, стремежът за КОНТРОЛ.

Това, което трябва да правиш, както казах, е да приемеш тези тревожни мисли като нещо нормално, което просто мозъкът ти ражда и което не е нужно да има някаква власт над теб ("acceptance"). Остави мислите просто да си минават. Мозъкът постоянно ражда разни 'истории'. ТЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ. Проблемът е това, че им вярваш, че се "свързваш" с тях. Че им обръщаш внимание и ги приемаш насериозно.

Има една много добра когнитивна терапия, базирана на будистките практики (споко, никакви религиозни глупости няма, всичко е научно), наречена "Acceptance commitment therapy", която силно препоръчвам. Също и mindfulness-based cognitive behavioral therapy.

Препоръчвам ти книгата "Осъзнатият път през депресията". Не се плаши от думата "депресия". Книгата може да е полезна за всеки. Всеки има нужда от повече psychological flexibility, както е терминът.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness-based_cognitive_therapy

Отговори на DeniP

MonaLisa3

MonaLisa312.01.2017, 00:03:23 ч.

Ами замени тази мисъл с друга!

Отговори на MonaLisa3

Добави коментар »

Коментари за "Как да спра да мисля са това?"
Страница 1 от 1 • Коментари 2

Добави коментар

Внимание: За да коментираш, моля влез в профила си или се регистрирай.