«12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970717273747576777879808182838485»

842 коментарaДобави коментар »

Първите коментари отгоре

Блум

Блум07.03.2017, 11:24:47 ч.

Eто нещо по този въпрос, което се нарича също нов дарвинизъм.

`Бръсначът на Окам (Occam's Razor) е най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката. Съгласно този принцип, от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре, за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения.

Допълнението “бръснач” е метафора: Най-простото обяснение е за предпочитане, останалите се изрязват като с бръснач.

Бръсначът на Окам днес е основен принцип в научната методика.

„Не умножавай същностите повече от необходимото“ - това е най-популярния вариант на принципа, наречено на името на Уилям Окам, живял в края на 13-ти и началото на 14-ти век. Окам е живял като философ и францискански монах, благочестив човек, приел насериозно обета за бедността. Това означава, че е живеел само с това, което му е било абсолютно необходимо. Възможно е, с този начин на живот да се обясни пристрастеността към тази идея.

Тя е формулирана в трактатите му като: „Безполезно е да влагаш в нещо повече, ако можеш да го направиш с по-малко“. Всъщност този принцип, наречен „принцип на достатъчното основание“ е известен още от времената на Аристотел, който е написал „Природата работи по най-краткия възможен начин“. Така или иначе днес се свързва с името на английския францискански монах Уилям Окам.

Религията като обект за бръснене: Самият Окам успява да разреши един важен проблем на неговото време: разделянето на науката и религията.

Неговата идея от една страна, предполага да се оставят опитите да се обясни с научни или логични средства всичко свързано с религията, а от друга – да се изоставят от научните обяснения на света религиозните аргументи.

Окам категорично е отричал съответствието между човешките представи и метафизичните същности на явленията. За разлика от Платон, който е считал нещата за съвкупност от свойства, Окам е считал, че свойствата на нещата са резултат от човешките възприятия. Според Окам има само явления, а обобщенията под формата на закони, не съществуват, те се формират в нашите умове, но не отговарят на нищо реално.

Според Окам, всички общи понятия и универсалии, извлечени от човешкия ум с емпирични наблюдения, не са изначално съществуващи идеи на Бога, в съответствие с които Той работи, защото Бог е свободен да прави каквото си иска, където си иска и когато си иска.

Окам е отричал възможността за преход от рационално разбиране на фактите на този свят до някакви изводи за съществуването на Бог. Затова, когато науката прибягва да обяснение на каквото и да е (да речем еволюцията) до идеята за Бога (или Интелигентния дизайнер), трябва да признае, че нищо не разбира от това явление, защото идеята за Бога е самодостатъчна, за да обясни каквото и да е. Няма нужда да се приписва на Бога, че Той се ръководи от някакви правила. Ако те съществуват, те са непостижими за нас и следователно, все едно, че ги няма.

Достатъчно показателно.

Днес квантовите физици търсят и намират обяснение на неща, които преди хиляди години са описани в древните Веди и Упанишади. Затова и пуснах онзи материал с "новата котка".

Повече учени - няма да реши проблема - качеството на учените ще го реши. След това и количеството.

Затова трябва и по-смел подход.

Тук е мястото, където трябва смелост, а не при .....

Отговори на Блум

herkules

herkules07.03.2017, 10:41:57 ч.

Реплика към Блум

Благодаря Блум! Обещавам си да го направя, когато някога остана свободен. Много се радвам, че си тук!

Отговори на herkules

Блум

Блум07.03.2017, 10:41:20 ч.

Реплика към MonaLisa3

Очевидно е и по-"експертен" от Айнщайн, на когото са думите: Наука без религия е куца, религия без наука е сляпа.

И това става все по-видно в наши дни. Уви:)

Отговори на Блум

herkules

herkules07.03.2017, 10:37:53 ч.

Реплика към MonaLisa3

"А този отец за осъждане ли е??!

[Линк]"

Да!!! И не само за осъждане, ами и за изгонване от държавата ни! Религията ни е православна, а католиците да си проповядват своята в техните си страни. Не може един чужд "гостенин" да разполага с благородството на домакина, като се меси в промяната на "интериора" и екстериора му! Право е на хората в посоченото населено място да решат, дали искат чужденци-"бежанци" сред тях, а не това някакъм папски проповедник да решава! Щом се заселят първите, нищо няма да попречи да ги последва и останалата паплач. Монико, ясна си ми какво целиш! Интелигентна си колкото мама Меркел, като по този начин "решаваш" демографския ни проблем, защитавайки постъпката на католическия проповедник у нас. По добре се връщай в България и се омъжи за един "мачо" като мен (ако изобщо някой мъж тук те хареса такава), роди две-три деца, отгледай ги и чак тогава говори за настаняването на чужденци-бежанци, които да налагат своите си закони, ставайки мнозинство сред населението!

Отговори на herkules

Блум

Блум07.03.2017, 10:30:39 ч.

Реплика към herkules

Здравей Херкулес,

има живот след смъртта или по-точно човек, когато умре тук, се ражда в духовния свят и обратното. Образно казано.

Щом ти е интересно, ще намериш и време, и нужното инфо. Или то ще те намери :) Инфото се появява по най-неочаквани начини.

Като ти остане време виж за Холограмата, оттатък излезе без проблем. Може и нещо друго да е за теб по-подходящо, за това се сетих. Поздрави!

Отговори на Блум

Блум

Блум07.03.2017, 10:21:09 ч.

Ами нищо чудно на попа да му драснат клечката. Тук не са полезните идиоти на системата, а тъмни балкански субекти :)

Той, ако е истински свещеник и "божи служител", ще се интересува от миряните си, не само от собствeните си "добри дела".

аз не мога да разбера защо трябва да се повтаря едно и също обсъждано вече

Попът освен религиозните си ангажименти, трябва да има и нужната интелигентност и компетентност не само по светите писания, но и по законодателството на една страна и международните правни стандарти. Ако иска да развива такава дейност, той трябва да се заинтересува какво е правното положение на хора под статут на бежанец, емигрант, имигрант и новосъздаденото прозвище без правна уредба - мигрант. В Турция например би могъл чудесно да извършва дейност по приютяване на бежанци от войната в Сирия. В България тези хора нямат статут на бежанци /той е само по отношение на съседни страни по граница/ и дори в нарушение на закона ако се приемат, за това си има специално създадени бежански лагери. Не може обикновени хора да преценяват кой какъв е и дали ще навреди, има си методология за това и ако тя не се спазва, изобщо няма да свършат работа клишета като общоразпространените.

Когато има война в една страна, приемник на бежанци са съседните на нея страни. Като страни, близки по приета култура, религия, обичаи и закони, си сътрудничат на първо място. Не може богати арабски страни да правят пас, а да се натрапва без никакво правно основание - подчертавам- на отдалечени райони да изпълняват тази функция. Не всички са полезни идиоти, Моника. И не прогледна ли вече "толерантният западен свят с ценности". Ако не можеш да дадеш елементарна сигурност на децата си, толерансът ти и ценностите ти отиват в коша.

И дори тези хора - на свещеника - да изглеждат свястни /повечето проблеми не са от сирийци, от другите "бежанци"/, всеки, който е живял с хора от тази култура и религия, знае, че те самите не са толерантни. Едностранният толеранс не работи и това го знаят и хора със средна интелигентност.

Обикновено тези хора започват в крайна сметка да изискват и другите да живеят като тях, или най-малкото да се съобразяват с тях при всяко свое действие и дума.

Аз нямам нищо против космополитни градове и съм живяла в такива за кратко. Там важат общи закони и хората са свързани и си взаимодействат според тях, като често това е и тяхно вътрешно виждане, затова и са избрали космополитния град.

Правилата и законите са нужни при хора с ниска осъзнатост. Аз не съм фен на правилата, но си давам ясна сметка, че да се запази едно приемливо ниво на съществуване, етика и култура, са нужни твърди правила и то за най- нисшите по веригата, за тези, които са склонни да се страхуват от глоби и наказания, но нямат нужния вътрешен морал.

Къде в Италия чакат български имигранти да ги приютят и да им дават пари и къщи?

Емиграцията е съвсем различен процес от това, което става от години в Европа и което, както казах вече, не подлежи на никакви норми. Правната уредба е различна, начините са различни, подходът е различен....

Всеки, който желае, може да приютява при себе си бежанци, мигранти и подобни, стига да се съобрази със съответните закони и културни обичаи. Т.е. да го направи по интелигентен начин.

Щото се нагледахме вече на другото

Отговори на Блум

herkules

herkules07.03.2017, 10:12:37 ч.

Реплика към MonaLisa3

"Нападнал да се чете напреднал. Съжалявам за автоматичната корекция."

Сега ми стана ясно, трябвало е да прочета всичките ти коментари предварително, преди да им отговарям, понеже са писани от "доктор"! :)

Отговори на herkules

herkules

herkules07.03.2017, 10:08:08 ч.

Реплика към MonaLisa3

"Най-добрият учител, Херкулес, е огледалото в очите на другите! Не мога да не споделя този коментар към теб от другия сайт! Ако някой така коментираш за мен, бих се замислила мноооооого сериозно... Така че, имаш да учиш. Много. Дано до живееш още 50 години, защото през първите 50, не си нападнал особено...."

Би ли пояснила, за какво говориш, че не схващам иронията ти? Кого точно трябва да НАПАДНА, а не съм го направил? Ако имаш предвид себе си, считай го за уредено! Явно наистина имам да уча още много, през оставащите ми 50-60 години? :)

Отговори на herkules

herkules

herkules07.03.2017, 09:59:47 ч.

Реплика към MonaLisa3

То от твоята критика по-"съкрушителна" няма!

Отговори на herkules

herkules

herkules07.03.2017, 09:57:45 ч.

Реплика към MonaLisa3

"Е, всеки има право на мнение. ... Но експертното не съвпада с твоето!"

И, кое мнение е експертно? Твоето ли? :)

Отговори на herkules

Добави коментар »

«12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970717273747576777879808182838485»

Коментари за "Мъжка и женска интелигентност - има ли разлика?"
Страница 23 от 85 • Коментари 842

Добави коментар

Внимание: За да коментираш, моля влез в профила си или се регистрирай.