«123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990»

900 коментарaДобави коментар »

Първите коментари отгоре

herkules

herkules22.02.2017, 13:59:17 ч.

Реплика към Sasha

Моите уважения Саша! Иронията ти не е с много хумор, но не е и от най-обидните. Бях решил да не говоря повече с теб, но не се стърпях. Преди време (не помня в коя тема) Мистифаър иронично беше казал, че ти го риташ като футболна топка. Сега като се сетя за това, разбирам колко е бил прав. Речевите му способности не са като твоите, защото той е от друго поколение, и е запомнил начина на изразяване, от времето в което е живял в България. Думите които използва може да прозвучат обидно или смешно за някого, но не са изречени умишлено-злонамерено, а и той не владее особено словестната еквилибристика както теб. Банването на когото и да е, няма да е решение на проблемите, защото няма да промени нищо. Само ще насърчи баннатия към нови излияния с друг акаунт през друг IP адрес. Игнорирането е много по-ефектно (според мен), защото когато не се обръща внимание на отвратителни изрази, те остават като глас в пустинята.

Отговори на herkules

Kep

Kep22.02.2017, 13:27:06 ч.

Поредната тема, в която се мери чий е по-голям...

Напълно съм съгласна с основните социални роли на двата пола - жената ражда и отглежда деца, грижи се за дома и семейния уют, а мъжът осигурява всички материални блага за семейството.

Херкулес, имам въпрос към теб? Какво трябва да се случи, когато някой от двамата в семейството не може да изпълнява изконната си роля?

Отговори на Kep

mystifier

mystifier22.02.2017, 13:21:57 ч.

Реплика към Sasha

Три точки и три запитайки под тях=Саша

"Знам,че визираш мен,но отново си в дълбока заблуда. Може би се дължи на "интелигентността,за която става въпрос в темата. Този коментар НЕ Е МОЙ,но коментиращият получава адмирациите ми".

Хич не съм в заблуда,ти сама дълбоко в себе си знаеш,че коментара Е ТВОЙ,но ти никога няма да си признаеш,че Е ТВОЙ. Не един път съм те хващал в лъжи,това не е нещо ново. Не се учудвам,че имаш адмирации към коментиращия,защото ти винаги си имала адмирации към СЕБЕ СИ. Аз знам какви теми и коментари си писала и тук и в друг сайт,но с типичното за теб САШАНСКО отричане (даже и една точка не съм написала) ти никога няма да си признаеш. Отричането е твой ПАТЕНТ,в това никой не може да те превъзхожда. Дали се дължи на интелигентността за която става на въпрос в темата ти няма как да знаеш,защото твоята интелигентност не е на такова високо ниво за да разбереш защо визирам теб. Ти като си толкова интелигентна защо до сега никога не направи една публична забележка на твоята любимка МОНА да спре с обидите си към мен и Херкулес??? Сигурен съм,че ти даже си я окуражавала да продължава с обидите и си се възхищавала от поведението й. Такава интелигентна жена като ТЕБ как може да остане безмълвна към поведението на МОНА. Отговора е един,защото ти си същата като нея,само малко по-заволюирано го правиш. Ти никога ли не видя нещо лошо в нейното поведение и като "по-разумна" да й кажеш да престане с обидите? Не,ти никога не си и мислила,че тя се държи ужасно с нас мъжете. Намираш в нас мъжете много недостатъци,но никога никакъв недостатък в МОНА. Казвал съм и преди,че себеподобните се привличат и се харесват един-друг. Как може да се очаква да критикуваш поведението на себеподобния си. Все едно да критикуваш себе си. При вас двете такова нещо не може да се очаква. Да видим какво ще стане от днес нататък.

Отговори на mystifier

herkules

herkules22.02.2017, 13:17:16 ч.

Реплика към Блум

Здравей Блум! Щастлив съм да те видя тук, а твоята добронамереност стимулира произвеждането на ендорфин в организма ми. Споровете между мъже-жени не винаги водят до конфликти. Конфликтите ги създават конфликтните хора. Междуполовите отношения са на преден план в живота на хората, за това обсъждането им буди особен интерес. Проблемите в семейството не са маловажни, а за преодоляването им е необходимо да се стигне до причината за създаването им. За това темите от този род са едни от най-интересните и най-коментираните.

Отговори на herkules

Sasha

Sasha22.02.2017, 11:25:00 ч.

Реплика към :::

Шест точки, знам че визираш мен, но отново си в дълбока заблуда. Може би се дължи на „интелигентността”, за която става въпрос в темата.

Този коментар НЕ Е МОЙ, но коментиращият получава адмирациите ми. И… шест точки, не забелязваш ли, че ти също не си посмял, може би треперещ от страх, да коментираш с регистрираното си име. Обидата, която си отправил към „;;;” не осъзнаваш ли, че я съотнасяш и към себе си? Става въпрос за тези, които „Не смеят да си покажат с…та, защото е отвратителен и см…и отдалеч.” Рядко се среща такова самооценка, но не и невъзможно. Както е при твоя случай. Грозно, съчетано с отвратителни обиди изречение.

Само един от авторите и коментиращите тук е способен на това. Този, който апелира да се банват тези, които използват цинизми и обиди.

Отговори на Sasha

Блум

Блум22.02.2017, 10:45:57 ч.

Теория за Множествената интелигентност на Хауърд Гарднър

Хората усвояват знанията по различни начини. Всеки има свои уникални умствени способности и таланти. И ние в ролята си на учители или родители трябва да се съобразим с това.

В своята книга „ Теория за множествената интелигентност“ (1983 г.) американският психолог Хауърд Гарднър опровергава традиционното психометрично схвщане относно интелигентността. Според него не съществува единна интелигентност, която да е в състояние да бъде измерена чрез стандартните IQтестове. Напротив, съществуват множество интелигентности, които са независими една от друга. Според автора всички човешки същества притежават всички типове интелигентност, но в различна степен.

Първоначално Гарднър посочва 7 типа интелигентсности, като към тях по-късно прибавя още два:

1. Лингвистична – Включва способността да се оперира с думи както устно (разказвачи, оратори, политици), така и писмен(поети, писатели, драматурзи, журналисти, редактори). Наложилата се в наши дни педагогическа практика изисква преди всичко развитието на този тип интелигентност. В училище се слуша, пише, чете и говори.

Децата, спадащи към този тип, от ранна възраст обичат реда, систематични са, усещат добре закономерностите и умеят да разсъждават логически. Те обичат да слушат, рано се научават да говорят, четат и пишат правилно. Те имат добра памет, затова лесно и с удоволствие запомнят, не се стесняват от публиката, охотно рецитират стихове. Те лесно учат чужди езици и най-добрият начин за обучението им е под формата на приказки – за най-малките и разкази, дебати и дискусии – при по-големите.

2. Логико-математическа – Това е способността да се оперира с числа (математици, счетоводители, статистици) и мисли рационално (учени, компютърни програмисти, логици). Тя също е активно застъпена в училищните програми.

Ако детето ви има този вид интелигентност, вие бързо ще забележите, че то обича преди всичко точността, удивително организирано е, има абстрактно мислене и обича да смята. Такива деца от ранна възраст проявяват интерес към компютрите, логическите експерименти, към решаване на задачи, което им се удава с лекота. Те се занимават успешно с математика, физика, химия – тези предмети, които изискват точност, развита логика и особена настройка на ума. За да предизвикате интереса им, вие трябва да им поставяте различни задачи, да използвате за нагледност схеми и таблици, да им предлагате различни експерименти и математически игри.

3. Музикална – Тук става въпрос за способността да се възприема и оценява музиката (музикален критик), да се създава и трансформира (композитор) и да се изпълнява (изпълнител). Човек, който притежава развита музикална интелигентност, лесно запомня мелодии и е способен да ги възпроизведе. Той е възприемчив към ритъма.

При децата това се проявява чрез интереса им към звуците. Те отрано са чувствителни към тоновете, ритъма и темпото, възприемат музиката много емоционално. Още от най-ранна възраст са способни да разбират сложните музикални форми. Те са много емоционални и имат развита интуиция, затова в процеса на обучение при този тип деца е добре да се използва любимата музика. Също така обръщайте внимание на ритъма на речта, защото доброто възприемане и запомняне зависят не само от това, което сте казали, но и от това, как точно са прозвучали думите ви.

4. Телесно – кинестетична – Тя включва умението да се използва тялото за самоизразяване, да се предават чувствата и емоциите чрез движения (атлет, танцьор, актьор), да се използват ръцете за трансформиране на разнообразни предмети (занаятчия, скулптор, механик, хирург). Те са много сръчни и бързи в действията си.

Децата с този тип интелигентност от ранна възраст се отличават с добра координация – те изключително точно контролират тялото си, усещат много добре ритъма. Имат бързи реакции, добре развити рефлекси, много бързо усвояват боравенето с различни предмети и инструменти. И изобщо, такива деца обичат да действат, да се движат, бързат да пипнат всичко и се учат не визуално, а опипвайки и даже опитвайки на вкус. Те остават равнодушни към картинките и зрителните образи и възприемат света чрез тактилни усещания, затова добре запомнят това, което са направили, а не това, за което са чули или прочели. Те се учат по-добре, когато действат и играят с предметите, докато слушат информацията. Те бързо превключват вниманието си, в резултат на което се появяват проблеми с концентрацията, които родителите често приемат за мързел, разсеяност и нежелание да се съсредоточат. Добре би било такива деца да получават информацията с помощта на движения (както при рапа), да се използват нагледни модели, които могат да се пипнат и с които да могат да манипулират. Те имат нужда от чести почивки, по време на които да поиграят, да потичат или да изпълнят няколко физически упражнения.

5. Визуално – пространствена – Дарбата да се възприема света визуално и да се анализира тази информация (ловец, скаут, гид), а също и да се трансформира пространството (архитект, художник, изобретател, интериорен дизайнер). Хората с този тип интелигентност са възприемчиви към цветовете, формите, линиите и отношенията между обектите в пространството. Те могат графично да изразят своите идеи.

Ако забележите, че детето мисли в картини, създава зрителни образи и запомня по-добре именно с помощта на картини, значи за него е характерен този тип интелигентност. Такива деца често използват в разказите си метафори, лесно разчитат карти, таблици и диаграми, чувствителни са към цветовете и формите на околните предмети. Те отрано проявяват интерес към изобразителните изкуства, затова за тяхното обучение и за стимулирането на интереса им към знания е добре да се използват илюстрации към изучавания материал. Благодарение на зрителните образи децата по-лесно ще систематизират знанията си, ще разберат и запомнят това, което им е трудно да възприемат с помощта на логиката.

6. Интерперсонална или междуличностна – Умението да се долавят настроенията, мотивите, намеренията и чувствата на другите хора. Способността за комуникация, т.е. обмяната на информация с другите хора по вербален и невербален начин, чрез езика на жестовете, музиката и речта (продавачи, политици, управители, учители, социални работници).

Децата от този, т. нар. „социален” тип интелигентност от ранно детство могат да се разбират с хората, да се уговарят с тях, да общуват, изобщо – обичат да се намират сред тях. Когато пораснат, те придобиват способността да разпознават чуждите замисли и планове, затова често започват да манипулират хората. Такива деца имат много приятели, проявяват активността си сред хората, предпочитат да бъдат посредници в спорове и конфликти.

Получавайки радост от общуването с хората, детето от този тип най-добре възприема знания именно в колектива, затова не се опитвайте да го задържите в дома си с надеждата, че така ще се съсредоточи и ще научи уроците си по-добре. Обучавайте го чрез въвеждането му в групова работа, в обсъждания, в спорове, давайте му възможност да изказва мнението си, поощрявайте го чрез допълнителни занимания в училищни и извънучилищни форми.

7. Интраперсонална или вътреличностна – Точно усещане на самия себе си, разбиране за силните и слабите си страни, ограничаващи убежденията, мотивациите, настроенията и желанията, както и емоции. Високо ниво на самоконтрол, саморазбиране и самооценка (психолог, психиатър, философ). Този тип интелигентност се проявява чрез другите типове, определени от Гарднър.

За децата с такъв вид интуитивна интелигентност е присъщо самопознанието, даже самоизследването. Тези затворени по природа деца дълбоко усещат своите силни и слаби страни, добре разбират душевните си вълнения. Те от ранна възраст имат собствени ценности и цел в живота. Техните постъпки се ръководят от силна интуиция, самомотивация и желание да се отличат от другите, а вътрешната им хармония се нарушава от дълбокия анализ на личните преживявания.

В процеса на обучение тези деца трябва да имат възможността за самостоятелност - сами да организират учебния си процес. Те нямат нужда от контрол, самите те са достатъчно организирани. Такива деца не трябва да се насилват, защото така само ще се засили тяхното съпротивление и желанието им да се затворят още повече в себе си, а това няма да доведе до нищо добро.

8. Натуралистична – Натуралистите имат способността да разбират природата и да долавят закономерности; да се ориентират сред много живи организми (ботаник, ветеринар, горски), също така са чувствителни и внимателни, интересуват се от определени характеристики на обкръжаващия ги свят (метеоролог, геолог, археолог).

Такива деца обичат да са навън и тяхното обучение е най-резултатно по време на екскурзии, зелено училище и други форми, където ще имат възможност да изследват нещата, които ги вълнуват.

9. Екзистенциална – Способността и склонността да се формулират въпроси за живота, смъртта и други екзистенциални въпроси.

Отговори на Блум

Блум

Блум22.02.2017, 10:41:00 ч.

www.cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl?_state=CMSPage&Table=advantages&ID...

Отговори на Блум

Блум

Блум22.02.2017, 10:39:50 ч.

Значи винаги тези теми /за мъжете и жените/ довеждат и до конфликти и аз не мога да си го обясня, предвид че в тях сме обсъждали и много интересни неща, в т.ч. екзистенциални въпроси. Които в други /ежедневни и дребнобитейски/ трудно намират почва. Може би отговорът е във фундамента на нашата плътност - борба на дуалностите. Ако някой каже А, веднага някой ще каже и Б; ако махалото избие наляво, веднага след това ще се люшне и в крайно дясно....

Вижте интересен материал: [Линк];Table=advantages&ID=128&Field=Advantage

За деца е, но и за възрастните важи и ние цял живот си развиваме заложбите. И не умираме такива, каквито сме дошли в тяло.

Но сме мудни.....Човечеството е все още на доста ниско ниво като развитие и осъзнаване.

Отговори на Блум

mystifier

mystifier22.02.2017, 10:01:58 ч.

Реплика към ROZALI

НАЙ-ПОСЛЕ СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ РОЗАЛИ КЪМ ТАЗИ ПОСЕТИТЕЛКА-КОМЕНТАТОР,КОЯТО НАЙ-МНОГО Е ОБИЖДАЛА. ДАНО НАСТЪПИ ПРОМЯНА В НЕЯ,НО АКО НЯМА ПРОМЯНА,РОЗАЛИ ИЗПЪЛНЕТЕ СИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО И БАНВАЙТЕ ТЕЗИ КОИТО ИЗПОЛЗВАТ ЦИНЗМИ И ОБИДИ. ТОЗИ ПЪТ СЕ НАДЯВАМ ДА ИМА ПРОМЯНА. ДАНО!

Отговори на mystifier

Domakinka

Domakinka22.02.2017, 10:00:08 ч.

Най-после!!! Чудесна намеса!!! Приветствам!!! Нека това място си остане "чисто" откъм гняв, обиди и заяждане; едно"кротко" място за споделяне и незлобливи коментари и дискусии!!!

Отговори на Domakinka

Добави коментар »

«123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990»

Коментари за "Мъжка и женска интелигентност - има ли разлика?"
Страница 70 от 90 • Коментари 900

Добави коментар

Внимание: За да коментираш, моля влез в профила си или се регистрирай.