Тетралогия на Фало

От 37 коментара4/5

Здравейте всички,

Много време ми отне да реша точно къде да напиша това писмо и към каква рубрика да го класифицирам, но най-края взела решението да е тук в този сайт аз пиша...

Проблема ми не е любовен за моя радост, а по скоро здравословен.

Моята най-добра приятелка в края на миналата година забременя и след прекарана сравнително тежка бременност роди, но за съжалени месец по късно загуби бебето си. Болестта която откриха лекарите след проведената аутопсия (задължителна след такава случка) е тетралогия на Фало.

Оказа се че малкото бебче е имало тежки пороци на сърцето и не можа да се пребори с тях. Според всички до който се допитахме това е било по доброто разрешение макар да звучи адски гадно.

Молбата с която се обръщам към читателите на списание Розали е дали могат да ми дадат повече информация за тази болест.

От какво се причинява дали може пак да се случи и т.н. Аз се опитах да намеря информация в мрежата но за съжаление това което намерих не ми върши работа. Ще се радвам ако някой от вас може да ми даде актуална и точна информация. Предварително благодаря на всички който ще ми помогнат.

С уважение Жени


Инфо от ROZALI.COM:
ТЕТРАЛОГИЯ НА ФАЛО

Вродено сърдечно заболяване, при което е налице неправилно развитие на преградата между камерите (долните кухини на сърцето).
При тетралогията на Фало стеснената белодробна клапа (1) предизвиква намаляване на кръвния поток към белодробната артерия. Отворът в преградата между камерите (2) -междукамерен дефект, позволява кръв и от двете камери да постъпва в аортата.
Това предизвиква четири последствия (оттук и тетралогия - от гръцката дума за четири): дефект в горната част на преградата (междукамерен дефект), възсядаща аорта, задебеляване на мускулатурата на изхода на дясната камера (подбелодробно стеснение) и на самата камера.

Причината за тетралогията на Фало е неизвестна и заболяването може да не се прояви при раждане, макар че при някои деца е налице сърдечен шум. Проявите настъпват след 1 месец, като се изразяват с пристъпи на цианоза (сини периоди - откъдето и популярното име „синьо бебе"', особено при усилие. Някои по-големи деца при пристъп на задух получават облекчение чрез приклякане.
Диагнозата се поставя с помощта на ултразвуково изследване.
Ефективна корекция на дефекта може да се постигне чрез отворена сърдечна операция.
37 коментарaДобави коментар »

Rali

От Rali26.02.2012, 01:16 ч.

Здравеите аз имам дъщеричка с тетралогия на фало отриха и диагнозата със самото раждане на 25 февруари 2012 стана на 1 месец все още е в болница не може да диша ефективно моля пишите ми разкажите ми за болеста и как сте сега

Виж всички коментари за "Тетралогия на Фало".

Още истории от "Здраве"

Хормонални проблеми

Хормонални проблеми

Здравейте! Никога не бих тръгнала да си споделям личните проблеми, но понеже...

За хранителните проблеми

За хранителните проблеми

Здравейте!Бих искала да споделя с всички вас моя опит в това отношение.Забелязвам...

Заболяването "Ахалазия"

Заболяването "Ахалазия"

Здравейте всички почитатели на този сайт. Моят проблем е следният: дъщеря ми е на...