Тетралогия на Фало

От 37 коментара4/5

Здравейте всички,

Много време ми отне да реша точно къде да напиша това писмо и към каква рубрика да го класифицирам, но най-края взела решението да е тук в този сайт аз пиша...

Проблема ми не е любовен за моя радост, а по скоро здравословен.

Моята най-добра приятелка в края на миналата година забременя и след прекарана сравнително тежка бременност роди, но за съжалени месец по късно загуби бебето си. Болестта която откриха лекарите след проведената аутопсия (задължителна след такава случка) е тетралогия на Фало.

Оказа се че малкото бебче е имало тежки пороци на сърцето и не можа да се пребори с тях. Според всички до който се допитахме това е било по доброто разрешение макар да звучи адски гадно.

Молбата с която се обръщам към читателите на списание Розали е дали могат да ми дадат повече информация за тази болест.

От какво се причинява дали може пак да се случи и т.н. Аз се опитах да намеря информация в мрежата но за съжаление това което намерих не ми върши работа. Ще се радвам ако някой от вас може да ми даде актуална и точна информация. Предварително благодаря на всички който ще ми помогнат.

С уважение Жени


Инфо от ROZALI.COM:
ТЕТРАЛОГИЯ НА ФАЛО

Вродено сърдечно заболяване, при което е налице неправилно развитие на преградата между камерите (долните кухини на сърцето).
При тетралогията на Фало стеснената белодробна клапа (1) предизвиква намаляване на кръвния поток към белодробната артерия. Отворът в преградата между камерите (2) -междукамерен дефект, позволява кръв и от двете камери да постъпва в аортата.
Това предизвиква четири последствия (оттук и тетралогия - от гръцката дума за четири): дефект в горната част на преградата (междукамерен дефект), възсядаща аорта, задебеляване на мускулатурата на изхода на дясната камера (подбелодробно стеснение) и на самата камера.

Причината за тетралогията на Фало е неизвестна и заболяването може да не се прояви при раждане, макар че при някои деца е налице сърдечен шум. Проявите настъпват след 1 месец, като се изразяват с пристъпи на цианоза (сини периоди - откъдето и популярното име „синьо бебе"', особено при усилие. Някои по-големи деца при пристъп на задух получават облекчение чрез приклякане.
Диагнозата се поставя с помощта на ултразвуково изследване.
Ефективна корекция на дефекта може да се постигне чрез отворена сърдечна операция.
37 коментарaДобави коментар »

Rali

От Rali26.02.2012, 01:16 ч.

Здравеите аз имам дъщеричка с тетралогия на фало отриха и диагнозата със самото раждане на 25 февруари 2012 стана на 1 месец все още е в болница не може да диша ефективно моля пишите ми разкажите ми за болеста и как сте сега

Виж всички коментари за "Тетралогия на Фало".

Още истории от "Здраве"

Проблем след епилация

Проблем след епилация

Без заобикалки-моля ви за помощ! На 21 год съм и от доста време/от 6-7 год/ си...

Как да се преборя със стриите?

Как да се преборя със стриите?

От известно време (около година) почнаха да ми се появяват стрии по различни части...

Чай за отслабване - дайте мнение?

Чай за отслабване - дайте мнение?

Купих си зелен чай за отслабване от аптеката - 8 лв. струва.