Чувстваме се пълноценно, защото разчитаме на себе си

0 коментара0/5

Чувстваме се пълноценно, защото разчитаме на себе си

По план или не?

При някои хора всичко в живота се подрежда по някакъв общоприет план: завършват си обучението, намират си работа, после посъбират пари и се сдобиват с жилище, после се появява и правилният партньор, създават семейство. Да, но това е малко трудна за следване програма – нещата в живота стават по-импровизирано, по-неочаквано. И често – съвсем не в този ред, в който сме си мислели.

Ето например семейство Диневи: тя е от Перник, той е роден в Пазарджик, израсъл е във Варвара, близо до Пазарджик. Запознали се в интернет – май това започва да става доста обичайно в наше време. И решили да се срещнат – в София. Всъщност той обмислял да започне работа в София, защото в Пазарджик условията били по-лоши, а възможностите – по-малко. Така и станало. Но възникнал въпросът къде ще живее. Е, обмислял разни варианти за квартира в София, но вече Весела присъствала в живота му. И именно от нея дошло неочакваното предложение – да отиде да живее в родния й дом. Той дълго обмислял, защото му било неудобно. Накрая взел, че приел. Родителите й били разбрани хора – нямало проблеми.

Но не си мислете, че там било лесно: въпреки че били в триетажна къща, все пак заедно живеели 8 човека от 4 поколения. Само който не е живял в подобни условия, не знае какви ситуации могат да възникнат.

Събирането на толкова различни по възраст и характери хора може да доведе, дори при най-мили отношения и взаимна обич и уважение, до глупави конфликти. Както разказва Васил – някак не се чувствал в свои води. Така че, като поживели половин година така и се превърнали в семейство Диневи, вече започнали да обмислят да се изнесат. Но изкарали още година и половина, преди това да се случи. А Весела?

– Чувствах се между чука и наковалнята, защото виждах, че не му е комфортно.

Какво е комфортът?

Както разбирате – той идва преди всичко от самостоятелността, от усещането, че всичко зависи само от теб. А иначе – какво жилище си представяли като комфортно?

– Да става за живеене – казва с усмивка Васил. Искали апартаментът да е по-голям, да е с отделна спалня, хол, кухня, баня, тоалетна. И да е обзаведен –да не е на голи стени.

– Гледахме да не е на последния, нито на първия етаж. Попаднахме на този апартамент – огледахме го, хареса ни и, в крайна сметка, решихме да го закупим.

Така се озовали в един блок в Перник, с много приятно пространство наоколо и с големи тераси, от които да се възхищават на гледката, която впечатлила и Ути Бъчваров, когато той и екипът му отишли да направят новодомско парти по проекта „Животът е вкусен с Ути Бъчваров и Fibank“ за Васил, Весела и малката им дъщеричка Мария:

– Това ми прави впечатление – споделил Ути,– че при старото строителство междублоковите пространства са огромни...

Да – определено им се паднало добро място, с простор и вътре, и около блока. Залепили само нови тапети в спалнята и хола – и това е. И, разбира се, разни допълнителни украси според желанията на всеки член на семейството: цветя – в саксии и по стените, както и картини (вероятно – пристрастие на Весела), много плюшени играчки навсякъде (заради Мария) и разни флагчета, шалове, постери, календар, чаши – какво ли не, та чак до чаршафите, с логото на ЦСКА – любимия отбор на Васил. Явно в това семейство има хармония и разбирателство – всеки има своите пристрастия и за всички тях има място в дома им.

Как става всичко?

Сигурно си казвате: много бързо се е случило всичко при тях: запознали се в нета, много скоро заживели заедно, после – сватба, дете, нов дом... Да, може и да звучи припряно, но си е съвсем в реда на нещата, когато си сигурен какво искаш и защо го правиш. Така че, за да не чакат да натрупат финанси, за да си позволят всичко, подходили по друг начин – обърнали се към банките.

– За сватбата – споделя Весела, – теглихме кредит от друга банка и след това решихме да рефинансираме – избрали Fibank. – Разбрах, че там са по-добри лихвите и рефинансирахме потребителския. И след  това, като решихме да теглим ипотечен кредит, общо взето се поинтересувах как са нещата във всички банки – там даваха най-добрите условия. Затова избрахме тази банка. Второ – все пак можехме да изтеглим кредита, при положение че след няколко месеца излизах по майчинство. Много банки не предоставят такава възможност. Това също е много голямо предимство. За мен тази банка е коректна.

Както виждате – начини за подреждане на живота има много, въпросът е човек да избере пътя и правилните партньори, за да се получи всичко. Е, сега са щастливи – живеят в новия си дом вече няколко месеца.

– Чувствам се пълноценно, като вече знам, че имам собствено жилище – че аз съм собственикът – казва Васил. – Знам, че не разчитам на някой друг, а разчитам на себе си.

Чувстваме се пълноценно, защото разчитаме на себе си

А пък ги изненадали приятно и с новодомско парти – отначало не повярвали. Весела решила, че е майтап или измама. Но гласът на Ути по телефона я убедил, че всичко е точно. А вече като се появил лично и им приготвил разкошно меню – вкусна крем супа с аромат на гъби (защото Весела не обича гъби, но Ути решил да я предизвика да пробва), джолан с доматен сос, печени картофи, пармезан и розмарин, а към това – щура салата от моркови, зеле ряпа и печени слънчогледови семки с „шантав“ (по определението на Ути) дресинг, това вече ги зарадвало от сърце. И те, и Ути останали доволни: той – от поредното пернишко семейство, което показва симпатично гостоприемство, а те – от това колко земен човек е, пък и отличен готвач.

– Всичко ще помня – казала Весела накрая на партито.

– Много добре се чувствам. Ами дано наистина след такова пищно начало животът им в новия им дом да продължи все така щастливо и с усмивка да приемат следващите предизвикателства в живота. И наистина да се чувстват пълноценно.

Някои хора оспорват тази философия, защото предпочитат да разчитат на някого да решава проблемите и да се справя с по-особените ситуации в живота им. Но героите на днешната ни история са от онзи тип хора, които наистина харесват идеята да разчитат на себе си. Защо ли? Ами може би... защото това е част от чара на живота – да ни предизвиква, да ни предлага изпитания и да трябва да ги преодоляваме. Но докато сме обвързани с други хора и ежедневието ни не е изцяло в нашите ръце, сякаш не можем да усетим дали наистина сме способни да се справяме сами. Точно затова, колкото и да ни е комфортно в бащиния дом, просто идва момент, в който трябва да го напуснем, за да заживеем собствения си живот. Онзи, за който сме мечтали, без да си даваме сметка, че в него има не само приятни и красиви неща, но и много пречки и трудности. И всъщност една от първите трудности е именно сдобиването със собствен дом – защото го искаме сега, на момента, а обикновено трябва да мине време, за да можем да си го позволим. Но с добра преценка на обстоятелствата, с правилен подход и помощ – като тази от Fibank, които отпускат жилищни кредити, всеки, който наистина иска, може да се сдобие с желаното собствено уютно кътче.

Fibank

 

Още истории от "Нещата от живота"

Животът е такъв, какъвто си го направим

Животът е такъв, какъвто си го направим

Веселина е на 34, а човек може да каже, че мъдростта й е събирана два пъти по-дълго. Рано станала майка – била на 25, когато Джовани се появил в живота й.

Когато дойде моментът, няма какво да чакаш

Когато дойде моментът, няма какво да чакаш

Сигурно си казвате: ако пред мен стоят тези две възможности, то изборът ми пада върху Франция.

Да си романтичен не означава да си непрактичен

Да си романтичен не означава да си непрактичен

Владимира е от Костенец, Йови – от София... Срещнали се през 2009-а в УниБИТ – Университета...