Когато дойде моментът, няма какво да чакаш

0 коментара0/5

Когато дойде моментът, няма какво да чакаш

Вместо към Франция – към Дупница

Сигурно си казвате: ако пред мен стоят тези две възможности, то изборът ми пада върху Франция. Е, на пръв поглед нещата винаги изглеждат по-различно – сякаш същината не се забелязва. А същината в случая е такава:

– Просто усетих, че този човек е за мен – с тези думи Георги Георгиев, който е родом от Годеч, обяснява защо се е преместил в Дупница (оттам е Десислава). – И реших. Трябваше да пътуваме за Франция с предишната ми фирма, но казах на шефа, че заминавам за Дупница. Така се случиха нещата! Всъщност с Деси се запознали на Боровец. Тя завършила хотелиерство и работила известно време в Банско, после в Боровец. И той попаднал там. Така планинският курорт ги срещнал. Не, не е било просто курортно увлечение – още отначало си било нещо сериозно.

Всъщност по това време Деси още била омъжена за първия си съпруг, но очевидно нещата не са вървели по мед и масло. Пък и тя вече имала  детенце. Ако познавате Десислава, ще се убедите, че не е човек, който прави случайни избори в живота – научила се е да цени важните неща и да избира най-доброто за себе си и близките си. В случая най-доброто за нея и детето й се оказал Георги. Когато и тя вече със сигурност разбрала, че „този човек е за нея“, се разделила с вече бившия си съпруг. И с детето се прибрали да живеят в Дупница. Известно време живеели при нейните родители, но в един момент разбрала, че няколко етажа по-надолу в същия блок се дава апартамент под наем. И тя се пренесла там с детето.

„Благодаря ти, мамо, за думите“

Може би се питате защо се е пренесла – сама, с детето? Какво й е пречело или пък липсвало?

– Нашите са много готини, но в един двустаен апартамент да живеем толкова много хора, не ми допадаше. Искала всеки да си има собствено пространство – и най-вече детето (дъщеричката й сега е на 6 и половина) да може да се чувства по-добре, да може по-лесно да преодолее всичко, което се е случило. Важно било да има собствено място – нещо, което да си е лично нейно. След няколко месеца, там отишъл и Жоро. Сега вече са семейство – от три години. И продължават да живеят в този апартамент, няколко етажа под родителите на Деси. Това близко съжителство по никакъв начин не притеснява Жоро – той се разбира с родителите и сестра  й, помагат си взаимно. А Деси е убедена, че тази близост е едно от най-добрите им решения – дава й спокойствие и сигурност:

– Знам, че във всеки един момент, каквото и да се случи, мога да разчитам на тях. 

Очевидно с родителите й се разбират съвсем добре.

– Няма да забравя момента, когато от болницата се прибрахме вкъщи с бебето и аз се обърнах към майка ми и й казах: „Моля те, остани, аз не знам какво да го правя това дете!“ Тогава майка ми се обърна и каза: „Ти си майка, ти найдобре знаеш какво да го правиш това дете“. И – благодаря ти, мамо, за думите – оттогава съм много по-самостоятелна и щастлива от това – стягаш се, няма начин!

И така си живеят вече няколко години – както се казва, в мирно близко съжителство. Но най-вероятно вие се чудите: добре, нали там са били под наем? А сега става дума, че са новодомци – къде е новият им дом?

От „под наем“ до „наше си е“

Понякога се случват и такива неща. Както вече се убедихте, Деси и Жоро  наистина умеят да ловят правилния момент – или да ловят момента и да го превръщат в правилен. Така се случило и с апартамента: след като поживели там под наем 7-8 месеца, собствениците го обявили за продажба. Отначало това шокирало младото семейство – още не били готови да купуват жилище, а пък не им се искало и да се местят – пак изнасяне на багаж, стрес за детето... Но те седнали и поговорили какво всъщност трябва да се случи:

– И двамата решихме, че това е моментът – сега е дошъл, няма какво да чакаме повече, няма смисъл да продължаваме години наред по квартири напред-назад.

Ето така взели решението. Отначало не били много сигурни, че искат точно това жилище – имали огледи и на други апартаменти. Но накрая отчели всички практични страни на мястото – близостта с родителите й, навика да си живеят там, близостта на детската градина, училището, работата им.

Да сбъднеш мечтата си

– Да сбъднем мечтата си, ни помогна управителката на клона на Fibank в Дупница, за което сме й много благодарни, че в такъв момент подаде изцяло ръката си, обясни ни абсолютно всичко – какво трябва да се случи, какво трябва да се направи. И до ден днешен продължава да ни помага. Наши приятели ни насочиха към тази банка – и те са работили с нея, останали са доволни..

– И ние решихме също да работим с Fibank – добавя Жоро.

– И не сгрешихме – доволни сме много – искрено споделя Деси. – За нас тази банка е всичко.

Когато дойде моментът, няма какво да чакаш

Деси и Жоро наистина умеят да ценят подкрепата в живота – и от  семейството, а в случая – и от банката. Щастливи са, защото вече изплащат не наем, а собствено жилище – и могат да правят каквито промени поискат. Сами са си направили ремонт. Превърнали са кухнята в спалня, хола – в кухня с трапезария. Детската стая е като от мечтите – дори Ути, като отишъл да им готви за партито, много се впечатлил от приказния фототапет и пъстротата на стаята, като сравнил със собственото си детство, когато можел да си направи стаята по-забавна само с трудно откриваеми плакати. Харесал и практичната трапезария с кухня – все по-често решение на новодомци, защото така, докато готви, човек няма нужда да е отделно от другите. И с мерак им сготвил пищно пилешко меню – защото те искали „пилешко, ама по-така“. Направил много пъстро пилешко меню: екстравагантна супа от пиле, салата – пак с пиле, но на пара, и специално ястие – пиле с ориз, но в индийски вариант, със задушени зеленчуци, с мадраско къри като сос, с кокосово мляко, зелен лук, магданоз – всичко това – върху ориз басмати.

Новодомците останали много доволни, и, както вече ги се досещате, успели да се насладят на момента максимално – харесали идеите на Ути за експериментиране в кухнята. И продължават така напред – готови да пробват, да експериментират и твърдо решени да не изпускат любопитните възможности в живота.

Това е философия, до която някои хора никога не стигат. Трябва решителност, за да грабнеш момента, да се възползваш от случайните обстоятелства и да ги накараш да работят в твоя полза. Защото, ако човек разчита на обратната стратегия, може да се окаже, че правилният момент никога не идва. И така, животът си минава, а важните неща, които така сме чакали, просто не се случват. Важното всъщност е да разберем, че няма как да се случат, ако ние не ги случим. Да, възможно е да направим и грешки по пътя, но кой не ги прави? Пък и нали именно грешките ни учат и оформят нашите рецептори за хубаво и лошо, за правилно и неправилно... Така че всъщност едно от най-важните неща в живота се оказва способността ни да се осмеляваме да променяме, да тестваме, да взимаме решения. Точно както го правят героите в тази история – Десислава и Георги, поредните щастливци, получили новодомско парти по проекта „Животът е вкусен с Ути Бъчваров и Fibank“.

Fibank

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Когато дойде моментът, няма какво да чакаш".

Още истории от "Нещата от живота"

Това си е нашата крепост

Това си е нашата крепост

За каквото и да става дума в този живот, човек има нужда да опита различни неща, за да изгради свои критерии и да разбере какво всъщност иска.

Когато откриеш човека, с когото да прекараш живота си

Когато откриеш човека, с когото да прекараш живота си

Този път историята се развива някак между Италия и софийския квартал „Младост“-1.

Когато близките ти вярват в теб...

Когато близките ти вярват в теб...

Няма спор – подкрепата от семейството е едно от най-ценните неща в живота. Двам...