В най-скоро време ще сме трима

0 коментара0/5

В най-скоро време ще сме трима

Историята на новодомското парти на това семейство започнала любопитно – с търсенето на един леген на Женския пазар в София.

Ще кажете: що за парти се подготвя с купуване на леген? Всичко си има обяснение: Ути и екипът трябвало да се подготвят сериозно, защото ги очаквало парти с 20-ина души. И така, екипът решил, че  голямата салата за грандиозна компания заслужава удобен съд, пък и защо веднъж ходенето на село да не е свързано със задължителното взимане на нещо от там, а по-скоро със занасянето на малък полезен подарък? И така, Ути и екипът се явили в село Костиево – с леген. Ще кажете: чакайте сега, нали говорехме за Пловдив? Ами – и да, и не.

От Молдова, през София, Пазарджик, Пловдив – и до Костиево

Такъв бил пътят на тази двойка. Всъщност Мария е родом от Молдова – от Стояновка, бесарабско, българско село. Преди 7 години дошла в България. Е, може би тогава още не е била сигурна дали ще остане, но като срещнала Благовест, всичко се изяснило – решила да остане тук.

– Срещнахме се в Студентски град. И двамата бяхме студенти.  Бяхме излезли на дискотека и там се запознахме – когато Благовест стига до този момент, и двамата с Мария се разсмиват. Очевидно срещата им е била симпатична – така си я помнят и досега.

– И така тръгна всичко – вече 6 години сме заедно.

– В най-скоро време очакваме вече да сме трима – семейството се разраства – допълва бременната Мария. Именно това ги накарало да помислят вече в посока собствен дом. Но къде да бъде той? Като се запознали, първоначално живели в Студентски град, на общежитие, после една година живели в Пазарджик – така се случило. После Мария си намерила работа (като инженер еколог) в Пловдив, преместила се, а след нея – и Благовест. А с какво се занимава той ли? От две години има заведение за бързо хранене – прави сандвичи, фрешове, салати – бива го в тези неща. Та постепенно нещата се подреждали: след безкрайното местене по квартири, дошъл момент, в който решили да си вземат къща.

– Апартаментът ни се струва доста тесен, затова решихме да си вземем къща – казва Мария. Но все пак и двамата работят в Пловдив, така че решили да търсят в близките до Пловдив села. Разгледали 10-15 къщи в села на 10-12 км от Пловдив. – Близо до Пловдив е добре – спокойно е и можеш да си позволиш пространство. 

Многото работа не плаши

Така е при Мария и Благовест – ентусиасти са. Пък и явно са намерили подходящото място за живеене. Ути и екипът се впечатлили още с влизането в Костиево колко живо е селото – всеки нещо работи, оре, пръска градинка... Явно животът наистина „кипи“.

– Чувстваме се много добре тук – спокойно е. Чака ни още много работа, обаче все пак сме млади и имаме доста време да работим и да се разви ваме тук – казва Мария. С такъв подход към живота нищо не може да ти се изплъзне: щом си готов да действаш, значи нещата ще се случват.

Така станало и със самата къща. При огледите се оказало, че някои къщи са много скъпи, други били в много лошо положение – за тотален ремонт. Тази като цяло била най-изгодна. Но, като младо семейство, пак имали нужда от финансова подкрепа. Взели решение да си помогнат с кредит.

– Ние имахме една част заделени пари, останалата част – на изплащане – разказва Благовест. – И в момента плащаме почти същото, колкото беше наемът.

– Първоначално обикаляхме много банки, но имахме срок, в който трябваше да вземем къщата, понеже бяхме свързани с един друг договор – Мария обяснява, че вече били капарирали къщата. – И Fibank беше единствената банка, която бързо се отзова на нашия  проблем. Нещата станаха бързо и ни спасиха положението.

– Всичко беше много добре – бяха любезни и бързи – споделя Благовест. – Тази банка ни даде помощта, от която се нуждаехме, в точния момент.

Не кокошки, а високолетачи

Не са се впуснали в големи ремонти – къщата си е обитаема, засега са  направили ремонт само в детската стая, защото чакат третият член на семейството да се появи. Но в новия им дом има и други обитатели – е, не точно в къщата, по-скоро в двора. И за тях все пак направили нещо като „птичи апартаменти“, ако можем така да се пошегуваме. Може би си мислите, че става дума за кокошки или патки например? На село какви други птици да гледат! Да, ама не:

– Аз съм всеки ден по 14 часа на работа – кога да гледам кокошки? – казва Благовест.

И отглежда гълъби – за да се разтоварва от натовареното си ежедневие. Та „птичите апартаменти“ (гълъбарник имаме предвид, разбира се) всъщност са отделни дървени „стаички“ за всяка двойка гълъби – всичките били по двойки. Отначало Мария  се отнасяла скептично към хобито на Благовест, но свикнала.

– Важното е да има хоби – нещо, което да го разтоварва.

– По-добре е от ходенето по жени – шегува се Благовест и Мария се усмихва в съгласие. Благовест всъщност членува в специална федерация и неговите 50-ина гълъба порода пазарджишки високолетачи участват в състезания. По два-три пъти в седмицата ги пуска да си летят над гълъбарника – издигали  се на височина 1 км, правели кръгови обиколки, и се прибирали. И те си харесват дома – също като Благовест и Мария, които очевидно са много щастливи с новата си къща.

В най-скоро време ще сме трима

Всички – на голямата маса

Зарадвали се много, че ще отбележат новодомството с парти с Ути – той им приготвил доста интересно меню – агнешки кюфтенца, приготвени на плоча, върху които Ути сложил картоф, първо сварен, после притиснат също на плочата – да се запекат като големи сандвичи, а отгоре сложил и по едно яйце на очи, пак приготвено на плоча. И още много други изненади имало. – Чувстваме се много добре и се радваме, че ни се случи тази изненада – споделя и Благовест. Те са хора, които ценят хубавите неща, уюта, добрата компания, а такава се събрала – наистина доста голяма. Ето така – с много гости и весел празник, отбелязали новодомството си. И смятат все така да е – къщата им да е пълна с приятели и красиви емоции и да се чувстват все така свободно и просторно – и в дома си, и в живота.  


Такъв е планът на Благовест и Мария от Пловдив. И това е нормално – животът си има своя логика: търсим любовта, откриваме я и животът на новото семейство започва да се движи по свои закони. Е, разбира се, при всеки нещата стават различно, но все пак при всички има нещо много общо – гледат към бъдещето, обмислят как да подредят живота си. И дори в началото да са готови да живеят където и да е, стига да са заедно, то когато се очертае семейството да се разрасне, далечните мечти за собствено уютно кътче започват да се превръщат в планове за реализиране – как да стане, къде да бъде. Някои хора търсят близост с родителите си, други – най-перфектния апартамент в голям град, трети пък искат да избягат на село, защото там могат да се развихрят, да имат повече свобода. Ясно е, че трябва да има и работа, така че животът на село, особено ако работата ти е свързана с града, изглежда невъзможен. Но има хора, които намират начин да съчетаят всичко – и желанията, и реалните обстоятелства. Такива са Благовест и Мария – поредните късметлии, които се сдобили с дома на мечтите си, а като бонус получили и възможността да имат прекрасно новодомско парти по проекта „Животът е вкусен с Ути Бъчваров и Fibank.     

Fibank

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "В най-скоро време ще сме трима".

Още истории от "Нещата от живота"

Планът си беше ясен: ще бъдем заедно!

Планът си беше ясен: ще бъдем заедно!

Има хора, които планират всичко в живота. Следват този план точка по точка и това ги прави щастливи.

Хубаво е цялата фамилия да е заедно

Хубаво е цялата фамилия да е заедно

Ето това усещане оставя срещата с тези хора – Мустаджеб, съпругата му, двамата им синове и...

Животът е такъв, какъвто си го направим

Животът е такъв, какъвто си го направим

Веселина е на 34, а човек може да каже, че мъдростта й е събирана два пъти по-дълго. Рано станала майка – била на 25, когато Джовани се появил в живота й.